Bueno torta
Potrebno je:
Za koru:10 belanaca
10 kašika šećera
10 kašika brašna
200 g lešnika (pečenog i krupno drobljenog)
Za fil:
10 žumanaca
1,5 l mleka
3 pudinga od vanile
3 kašike brašna
150 g šećera
2 vanil šećera
375 g margarina
200 g šećera u prahu
100 g čokolade
Ostalo:
200 g nutele
200 g keksa (proizvođač po izboru)
200 g krem šlaga (ili običnog)
4 dl hladne kisele vode (ili mleka)
Priprema:
Lešnike prepeći, oguliti i izlupati čekićem za meso. Umutiti belanca u čvrst sneg, dodati šećer i mutiti dok se neistopi. Dodati brašno i lagano mešati, varjačom da se masa sjedini.Pleh za pečenje obložiti papirom za pečenje i po njemu rasporediti drobljene lešnike. Preko naneti kašiku, po kašiku belanaca i ravnomerno razmazati. Peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 15-20 minuta (zavisi kakva vam je rerna).
Pečenu koru ohladiti, prevrnuti na tacnu, tako da lešnici budu gore i skinuti papir za pečenje.
U 1,3 dl mleka staviti vanil šećer i ostaviti da provri. U preostalih 2 dl razmutiti žumanca, šećer, puding i brašno (ukoliko ostane grudvica procediti). Sipati u provrelo mleko i skuvati fil. Ohladiti, povremeno mešajući, da se ne stvori korica.
Umutiti margarin sa šećerom u prahu i dodati ohlađen fil, pa sjediniti miksajući. Podeliti na dva dela i u jedan deo dodati čokoladu otopljenu na pari.
Otopiti nutelu na pari, da bi se lakše razmazala i premazati preko lešnika.
Keks izlomiti i poređati preko nutele, zatim naneti crni fil, pa žuti. Premazati žutim filom i okolo torte.
Umutiti šlag sa kiselom vodom ili mlekom i ukrasiti po želji.
No comments:
Post a Comment