Friday, April 6, 2012

Pita krompiruša

Pita krompiruša
Potrebno je:
1 kg krompira
2 glavice crnog luka
1 praziluk
70 g slanine
so
ulje
suvi biljni začin
biber
2 dl mleka
1 dl pavlake za kuvanje
1 jaje
1/2 kg kora za pite
Priprema:
Slaninu što sitnije naseckajte, kao i luk i praziluk. Dinstajte malo na vrućen ulju, dok luk ne bude staklast, a slanina hrskava. Krompir narendajte na krupno rende, ili ga naseckajte na što sitnije kockice. Potom ga dinstajte još malo sa lukom i slaninicom. Začinite po ukusu solju i biberom.
Uzeti veći pleh (30 x 40), pa ga malo namazati uljem, staviti prvu koru, poprskati je uljem, pa na nju drugu, koju isto paprskati uljem. Staviti treću koru, pa po njoj posuti deo pripremljenog fila od krompira.
Tako ređati dok ne potrošite sav pripremljeni materijal.
Složenu pitu, izbockati viljuškom i preliti sa mlekom u koji ste umutili pavlaku i jedno jaje.
Peći u zagrejanoj rerni 40 minuta na 200 stepeni.
Kada je gotovo, pokriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohladi.
Može se jesti i toplo i hladno.

No comments:

Post a Comment