Srpska gibanica
Potrebno je:
1 kg kora za gibanice4-5 jaja
400 g svežeg kravljeg sira
50 g maslaca
200 g kajmaka (može i kisela pavlaka)
1/2 l mineralne vode
ulje
so po ukusu
Priprema:
U veće dublji sud umutiti jaja, (umutiti žicom za mućenje), dodati mineralnu vodu, sipati ulje, dodati sir i kajmak. Mutiti žicom dok se sastojci ne sjedine. Tepsiju namazati puterom, veličine 40 x 30 cm.Odvojiti 3 kore sa strane.
Uzeti 3 kore, svaku koru poprskati uljem. Staviti ih u tepsiju. Zatim svaku sledeću koru zgužvati i dobro potopiti u smesu, pa stavljati u tepsiju. Poprskati malo uljem.
Preostalim korama (one 3 što ste ih ostavili sa strane ) u formi lente prekrijte gibanicu. I njih malo poprskati uljem.
Tepsiju staviti u već zagrejanu rernu. Peći na 175 stepeni oko pola sata.
Gibanicu seći kad se malo prohladi na krupniju parčad. Prijatno!
No comments:
Post a Comment